Yin Yoga

Vertragen verbinden en verstillen

Yin yoga is een voor iedereen toegankelijke vorm van yoga die zich richt op het versoepelen en het versterken van bindweefsel en gewrichten. Door te ontspannen in een vaak liggende of zittende houding laten we de zwaartekracht haar werk doen. Diepliggende spieren worden gerekt, het bekkengebied wordt losser. Omdat bindweefsel overal als ‘tussenstof’ in ons lichaam (spieren, zenuwen, bloedbanen, organen) aanwezig is, is deze manier van ‘niet’ bewegen heel effectief. Het creëert bewustwording, we krijgen meer voeling met ons lijf – waar er ruimte is of juist spanning – en het leert ons luisteren naar wat ons lichaam nodig heeft. De houdingen worden langer aangehouden om dat wat aangespannen was, weer ruimte te bieden. Energie gaat stromen en afvalstoffen worden afgevoerd. Het voelt prettiger, zachter en ruimer in ons lijf.

Aandacht ruimte bewustwording

We zijn allemaal bekend met zowel lichamelijke als geestelijke signalen zoals een stijve nek, gespannen schouders, pijn in de rug, gevoelige darmen, onrust, terugkerende gedachten, je somber of angstig voelen, etc. Signalen om aandacht te vragen voor wat er gevoeld, gehoord, gezien; geliefd wil worden. Wanneer we hier geen aandacht voor hebben ontstaat er steeds meer spanning in ons lijf en dus in ons bindweefsel.

In yin heb je alle ruimte om, gericht op je eigen lijf, te voelen wat er gevoeld wil worden. Het gaat er niet om of een houding precies uitgevoerd kan worden, maar of we kunnen voelen wat ons lichaam ons wil vertellen. Kunnen we zien wat er is, wat er om aandacht vraagt, wat er op dat moment fysiek aanwezig is?

Er zijn geen richtlijnen voor wat je dient te voelen, het gaat er vooral om te zien wat er is; welke gedachten, gevoelens, welke signalen ons lijf aangeeft. Waarbij het belangrijk is dat we beseffen dat alles wat er is, helemaal oké is. Het huidige moment komt immers zoals het komt.

Hoe geef ik yin yoga  

Het stroomt in mij wanneer ik kan verbinden met de ander, wanneer ik mag delen over bewustzijn. Yin yoga is daar voor mij onderdeel van. Samen op reis, samen ont-moeten, lachen en ons lichaam beter leren kennen. Ik doe dit met enthousiasme, liefde en altijd op een zo aardse, natuurlijke en praktisch mogelijke manier. Ik vind het van belang dat yoga gezien wordt waar het volgens mij werkelijk toe dient; het creëren van bewustwording.

Praktisch

Je ligt op je eigen matje – die je zelf meebrengt – en komt in makkelijke, vooral voor jou fijn zittende kleding. Je neemt als je wilt ook een dekentje en/of kussentje mee. Maar deze heb ik ook voor jou; voel wat voor jou kloppend is. Ik ga niemand vragen of hij/zij wel of niet gevaccineerd is, iedereen is welkom. We houden ons aan wat voor een ieder prettig voelt (voel je vrij om dit te delen). Een kussentje gebruiken we veel, omdat het ons ondersteunt om ons over te kunnen geven aan de zwaartekracht. Vooral wanneer bepaalde houdingen nog onwennig en nog niet comfortabel voelen.

Voel je welkom!